miercuri, 13 ianuarie 2010

Tristete...



Am avut o discutie azi dimineata cu o prietena, din Timisoara...Si printre altele am enuntat ca vreau sa invat sa crosetez.Mi-a raspuns ca am un comportament tipic de femeie care nu-si gaseste locul.Si...get a real job!!Ca am prea multa valoare sa stau acasa sa crosetez.Am ramas perplex timp de cateva secunde pentru ca nu ma asteptam la agresivitate.Poate ca n-a fost agresivitate dar asa am perceput-o.In plus ma simt tare bine in pielea mea...
Si pana la urma, cei care stau acasa si croseteaza nu au valoare?Valoarea sta in numarul orelor lucrate la birou, in numele functiei detinute si in banutii care intra in cont? Sau valoarea sta in caracterul si frumusetea interioara a unui om, indiferent de locul de munca? In Biblie spune ca Domnul nu se uita la ce se uita omul...
Acum, stau si ma intreb, artizanatul este doar un hobby, nu poate fii considerat a real job???Real job e doar acela in care mergi la servici , la birou adica, un timp determinat din zi, in fiecare 10 ale lunii iei avansul si in 23 salariul?

15 comentarii:

  1. Narcisa, draga mea, nu ai de ce sa fii trista, prietena ta in schimb, da:-))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic ca niciuna dintre voi nu aveti de ce sa fiti triste, din moment ce sunteti impacate cu alegerea facuta. Si mai cred ca prietena ta nu a fost niciodata in situatia de a sta acasa si nu poate intelege ce inseamna asta.

    Iar la intrebarea ta: daca castigi bani din artizanat, atunci il poti considera job. Daca e doar pasiune si nu castigi nimic, atunci e hobby.

    Eu te pup si iti urez un an cu multa lumina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt sigura ca prietena ta nu stie cata placere poate da lucrul de mana... Si nu stie ca orice ai face in viata trebuie sa faci cu placere. Asta e regula de baza. Daca faci cu placere ai sansa sa fii printre cei mai buni. In orice. Altfel se numeste munca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Prietena ta este oglinda unei societati violente si fara valori,unde femeia a uitat sa fie femeie !
    Probabil este cazul sa-i dai in mana o revista de moda sa coboare cu picioarele pe pamant ,si sa inteleaga ca atata timp cat poti sa traiesti din munca ta esti o valoare ,iar munca indiferent sub ce forma o desfasori este munca ,demna de respect. Cu atat mai mult daca o faci cu daruire.

    RăspundețiȘtergere
  5. După cinci ani de Brasil, Narcisa, şi eu mă surprind câteodată de comportamentul prietenilor mei din copilărie din Brăila mea natală. Explicaţia este simplă... ţara asta ne schimbă în mare măsură, şi nici tu, nici eu, nici alţi români care trăiesc pe aici nu percepem asta. Şi eu am fost cât se poate de surprins când am sunat la Biroul Reprezentanţei Comerciale (sic!) româneşti din São Paulo şi mi-a răspuns un individ fără educaţie - culmea, birou comercial, nu? - unde ar trebui toţi să fie lapte şi miere... Trăieşti în altă lume, şi încă nu ţi-ai dat seama.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu creed ca niciodata nu trebuie sa iti para rau cand ai realizat ceva cu mainile tale si acel ceva a adus bucurie altora si mai ales tie in momentul in care l-ai realizat. Daca stii si iti place sa faci un lucru nu e pacat sa renunti la el? Sa nu renunti niciodata sa faci lucruri frumoase cu mainile tale. Eu consider asta un dar de la Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina, drept e ca nu pot sa multumesc pe toata lumea...Si nici nu mi-am propus asta

    Sib, prietena mea sta acasa pentru ca are o minunatie de copil de un anisor.Bani deocamdata nu castig cat sa ma intretin, dar sunt doar la inceput si tind spre asta...

    Da, Germina, eu ma regasesc tare bine in familia mea si in artizanat.Am fost si in middle management in Romania, am facut si masterat in management de centre comerciale in State...Adica am incercat si partea cealalta.

    Croseta fermecata, simt si eu intrucatva, ca societatea din Romania e umpicut agresiva.Nu neaparat datorita prietenei mele, care este o persoana deosebita.Dar asta e perceptia mea...

    Mihai, tu esti de si mai mult timp aici deci percepi si mai acut schimbarile...dar ma surprind si eu in relatiile cu ceilalti, mai ales cu cei de acasa.Cum spui tu, noi poate nu ne dam seama de schimbare.Cat despre educatia angajatilor Romaniei peste hotare, ce te astepti?Cum e turcul si pistolul

    Manu Mamica, si eu cred ca este un dar care trebuie materializat.Stii, ca in parabola talantilor.Pentru ca la un moment dat, vom fii in fata lui Dumnezeu si ne va intreba - Ei, dragul mosului, ce ai facut tu cu darurile de le-ai primit?

    RăspundețiȘtergere
  8. Locuiesc de ceva ani in Toscana .
    Pentru mine este un model de urmat si un izvor de inspiratie.
    Modelul Toscan de arhitectura in mod general este "casolarul" in mijlocul naturi,o casa primitoare si patronala cu elemente de rustic si traditional , cu tot ce presupune caminul ca loc de intalnire si reculegere a familiei .Decorat cu ceramica numita " cotto toscano " ce este probabil elementul cel mai specific alturi de ,pergole in lemn natural,marmura galben de Siena sau alb de Carrara.Iar fantezia aici este la ea acasa.
    Se poate zice mult despre acest subiect si din nefericire nu sunt un arhitect,iar ochiul meu ce are si conceptia mea de elegant se leaga de aceasta dimensiune unde este foarte apreciat artizanatul ,iar Toscana este un templu al artizanatului,sub toate aspectele lui.Deseori zic ,acum inteleg dece Renasterea a gasit expresivitatea cea mai inalta aici.
    In zilele aste la Firenze are loc manifestarea Pitti Uomo-colectia de moda dedicata special barbatilor si barbatului in cariera ...
    majoritatea caselor de moda propun piese realizate manual ,artizane croite pe masura unice.
    Dea lungul anului vor fi si alte manifesstari si tendinte in ce priveste arhitectura ,decoratii pentru casa si ambient.
    Stiu ca nu-ti sunt de mare ajutor dar sper sa gasesc surse de inspiratie pentru tine.
    Eu din artizanat am facut o meserie,iar pe langa acest aspect este si o lume unde nu te plictisesti niciodata.Cere multa daruire dar vin si roadele.
    Cu afectiune Suzana

    RăspundețiȘtergere
  9. Intr-adevar vom fi intrebati ce am facut cu darurile pe care le-am primit? Am o vecina care croseteaza mileuri de te lasa masca, dar nu stie sa scrie. Si nu stiu daca a dat darul ei mai departe. Stiu doar ca eu am fost invidioasa pe sora mea ptr ca picta si eu nu pot desena macar o floare. Am talent in schimb la lucru manual, de mica am avut si nu ar fi pacat daca nu l-as pune macar un pic in practica? Asta nu inseamna ca nu pot avea si un job "adevarat" in acelasi timp. Dar daca simti ca un lucru vine din suflet, cu pasiune, urmareste-l, poate aia e calea ce ti-e dat sa o urmezi. Eu mult timp am cautat o supapa ptr creativitatea mea, asa putina cum e, si acum ca am gasit-o, tin capul sus in fata criticilor, care din pacate le primesc si eu. Sa vedem cine va rade mai bine la urma. Pentru ca in lumea asta creata de Dumnezeu fiecare farama de nisip isi are sensul ei, nu esti niciodata pierdut, poate doar ocazional ratacit.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu chiar nu as vrea sa cred ca nu ai valoare ca persoana, ca femeie, decat daca mergi sa lucrezi intr-un birou, departe de casa, de la ora asta pana la asta. Cine a facut regulile astea? Daca faci asta ai valoare, daca nu , nu? Eu nu cred ca poate exista ceva mai bun si mai potrivit decat sa faci ceea ce-ti doresti si ce-ti place, orice ar fi asta, si mai ales ceea la care TE PRICEPI. Cred ca ar fi chiar pacat sa nesocotesti un dar, un talent care ti-a fost dat, ca sa faci altceva, ce se asteapta alti oameni de la tine, si ceva ce nu te face fericit...
    Imi place tare mult blogul tau, e plin de inspiratie si de idei, astept candva sa am mai mult timp sa mai citesc si din urma. Nu te cunosc, dar eu cred ca blogul te resprezinta, cred ca esti o persoana deosebita, care are multe de oferit.
    Si din cate am inteles din comentarii, locuiesti in Brazilia? Oau, tara mea de vis :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Croseta fermecata, daca ai poze de la prezentarea de moda, sau ceva idei, mai ales in moda pentru barbati, te rog, arata-ne si noua.Am o prietena buna in NY, Alina de la www.viatainculorivesele.blogspot.com, care e tare interesata de produse artizanale pt barbati.Si eu de altfel. Cat despre arhitectura si decoratiunile toscane, mozaic, teracota si altele, te rog, cand ai timp, sa-mi recomanzi niste site-uri de pe care ma pot inspira.Acum suntem la faza de adunam materiale ca sa i le dam arhitectului.

    Doma maini dibace, vecina ta nu face si bluzite realizate in acelasi stil, mileu? Tu ai mare dreptate, fiecare trebuie sa faca ce i se potriveste si unde isi gaseste satisfactia, ori intr-o multinationala, ori in fata pensulelor.Suntem toti diferiti dar suntem facuti sa fim sprijin unul altuia.

    Adriana, cum spuneau mai sus fetele, societatea noastra este una in care valorile s-au cam inversat. Si cred ca ideal e sa ne intoarcem la adevaratele valori.Sigur ca sunt importante femeile care lucreaza ori la birou, ori in agricultura, ori in casa avand grija de copii, ori in artizanat.Important e sa faci cu placere si spre gloria lui Dumnezeu.
    Iti multumesc tare mult pentru aprecieri, eu pana am ajuns aici nu stiam sa cos un nasture...Aici am invatat, putin cate putin. Brazilia, ca si Toscana, e raiul pe pamant in ce priveste artizanatul cu tot ce inseamna - crosetaj, tricotaj, broderie richelieu, papusi de carpe, biscuit...Limita e doar imaginatia

    RăspundețiȘtergere
  12. Narcisa ,intra pe situl www.pittimagine.com este o adevarata lume a modei.
    Cat despre idei de arhitectura in stil toscan,vreau sa-ti spun ca familia mea are o firma specializata in marmura si decoratiuni ceramice de la furnizarea materiei la executarea lucrarilor.cateva imagini de lucrari executate de firma sotului meu pot sa-ti trimit prin email,in rest orice este posibil.
    Iar in ce priveste lumea crosetei in afara de blogg-ul meu lucrez ca si persoana fizica autorizata pentru orice tip de comanda in dantela.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu poti fi si mama si sotie si femeie de cariera in acelasi timp. Trebuie sa alegi, ca sa faci ceva cu adevarat bine. Sa fim seriosi, nu suntem binecuvantati cu darul bilocatiei, sa le putem face pe toate.
    Eu una am ales ca familia e cea mai importanta pentru mine. Si chiar daca mi-am luat de lucru acasa, pe primul loc sunt intotdeauna Alin, Iulia si Marius.
    Iar lucrul de mana, nu stiu de ce, ma apropie de Dumnezeu.
    Trebuie sa fi impacata tu cu tine. Cred ca asta e cel mai important.

    RăspundețiȘtergere
  14. Croseta fermecata, pittimagine imi da eror sau ceva de genul.Poti sa mai verifici o data? Si mi-ar fii de mare mare ajutor orice fel de imagini si decoratiuni - marmura, ceramica, fantani, mozaicuri murale, orice.Mailul meu este luanavadeanu@gmail.com.Acum tocmai mi-am dat la facut o bluzita din floricele crosetate aici, am platit avansul adica.Dar la urmatoarea, discutam pe e-mail

    Miha, Marius, Alin si Iulia sunt fericiti ca te au...Si da, e adevarat ca cel mai important e sa fii impacat cu tine, ca esti acasa sau la birou si tot ce faci sa faci pentru gloria Lui. Pupaturi multe trupei si poate ne vedem totusi in vara asta, hm??

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnul sa va binecuvanteze!
    Am reusit, incet dar sigur, dupa metoda " Fly Lady" recomandata de Irina (Dulce casa), sa ma organizez.
    La vara nu mai am nici o scuza!

    RăspundețiȘtergere