joi, 7 mai 2009

Reteta pentru portelan rece (I)

Dupa cum am promis, pun reteta de portelan rece (pentru 350 gr)

- l cana de amidon (eu folosesc amidon de porumb)

- 1 cana de lipici lichid(aici avem lipici special dar seamana mult cu aracetul)

- 1 bol de supa de vaselina lichida

- sucul de la 1/2 de lamaie sau otet

- 1 lingura de supa plina de crema de maini (fara silicon)

Intr-un vas de plastic, amesteca amidonul, aracetul si vaselina cu o spatula de plastic. Adauga apoi sucul de lamaie pana obtineti o pasta fina. Lasa la microunde la putere maxima pentru un minut, mestecand insa din 30 in 30 de secunde. Masa este buna pentru lucrat atunci cand deasupra are o pelicula uscata iar dedesupt este inca moale. Scoate-o din vasul de plastic, pune-o pe o suprafata data in prealabil cu unt sau cu ulei si las-o sa se raceasca.Apoi framanta masa pana se desface de pe maini. Pune-o apoi peste un prosop de bucatarie sa i se absoarba umiditatea si dupa cateva minute inveleste-o in folie de plastic.Se pastreaza la frigider intr-un recipient cu capac.
Mare atentie - cand vreti sa colorati masa, folositi vopsea in ulei (daca nu aveti vopsea speciala pentru portelan).Si aveti grija, dupa ce se usuca, de obicei, tonul culorii de e doua trei ori mai intens decat initial.
Cat de curand voi pune si alta reteta.Voi trebuie sa incercati sa vedeti care reteta vi se potriveste cel mai bine, care se adapteaza mai bine stilului vostru de lucru

16 comentarii:

  1. Multumesc ca dezvalui din secrete! Nu stiu cand voi avea timp, dar macar stiu unde gasesc reteta sigura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna.Astazi am avut o zi proasta.Eu fac bijuterii din sarma si margele ,am fost la un targ si nu am vandut nimic,tocmai m-am intors acasa si am intrat pe blogul tau sa vad daca ai pus reteta si iata am avut o surpriza placuta.Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. in cautarile mele pe net am gasit ceva de genul:otet,lipici,praf de sticla si obaza,(cine a postat nu stia care este baza)se fierbe totulsi apoi se pune la microunde.As vrea sa te intreb ..ce fel de vaselina ,merge orice crema sau asta e speciala si de unde se cumpara?Multumesc si imi cer scuze daca deranjez.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai...ylenia...raspund asa de tarziu.Eu folosesc vaselina cumparata de la magazine gen bricostore.Otetul are aceleasi proprietati chimice ca si lamaia (deci poti folosi ori ori, eu ca lipici folosesc aracetul.Praful de sticla nu stiu ce e, nu am folosit niciodata....

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah...si vroiam sa iti mai spun...Nu stiu daca te ajuta cu ceva, probabil ai o multime deja, dar am si eu cateva reviste de bijuterii scanate...Daca vrei, le pun pe mail

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Narcisa se poate sa imi dai si mie daca mai ai revistele pentru bijuterii?multumesc mult ionascu_elena70@yahoo.com

      Ștergere
    2. Buna
      Te rog poti sa imi trimiti si mie revistele
      Multumesc anticipat

      Ștergere
  6. Multumesc.Daca nu te deranjeaza poti sa pui pe mail revistele,este adevarat ca am ceva reviste dar nu strica niciodata ceva in plus.Doar daca ai timp ,pt ca am vazut ca ai o mandrete de fata si e cam micuta.Am si eu 2 baieti 12 si 18 ani,am cam scapatde ce a fost mai greu.Acum vreau si eu sa i-mi fac un blog si am sa-ti trimit adresa sa vezi ce fac,doar ca sant cam paralela cu tehnica si ma descurc mai greu dar sper sa reusesc.Inca o data multumiri si tot ce i-ti doresti.

    RăspundețiȘtergere
  7. buna,ma numesc maria am citit reteta ta si am mai vazut si altele pe net...o voi incerca, dar am o dilema...praful de portelan sau de ceramica unde poate fi gasit? e cel de la maimeri? multumesc mult, am incercat sa gasesc o adresa de mail sa nu postez pe blog, dar nu am gasit, adresa mea este mariaflorea70@yahoo.it
    multumesc si spor la munca

    RăspundețiȘtergere
  8. buna seara.. astept sa ne dai si adoua reteta de portelan la rece:):)

    RăspundețiȘtergere
  9. .. si eu fac tot felul de,,nebunii;; handmade..tablouri necomventionale3D, vitralii pictate manual.. si multe alte nebunii.. de ceva vreme am inceput sa cochetez cu bijuteriile, dar sincera sa fiu.. nu imi ies sha cum ashi dori eu:):) reteta de portelan vreau sa o incerc la marturii pentru nunta9eu fac si decor de nunti:):)

    RăspundețiȘtergere
  10. va rog sa-mi spuneti de unde iau vaselina? si daca este bun aracetul...multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. voi incerk si eu,,reteta,, este foarte interesanta.spuneti.mi si m,ie dk se poate picta si cu oja? multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  12. De unde se poate achizitiona amidonul si supa de vaselina? Supa de vaselina este defapt vaselina incalzita pana se lichefiaza ca nu am inteles exact.

    RăspundețiȘtergere
  13. BUNA!,am sa ancerc si eu reteta,multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua.
    In primul rsnd ma bucur ca am gasit un astfel de blog.
    In al doilea rand...as avea si eu o intrebare. Am incercat reteta, dar petalele florilor realizate din pasta de portelan sunt fragile, se rup usor la atingere. Aveti idee daca este de la tipul de aracet?
    Mentionez ca pasta a iesit foarte elastica, nu este lipicioasa, nu lasa urme albe pe maini si nu necesita sa ud mainile.
    Singura problema e ca dupa uscare se sfarama.
    Multumesc anticipat.
    P. S. As dori si eu acele reviste pentru bijuterii.

    RăspundețiȘtergere